Najbolje Kladionice » Škola Klađenja » Vodič za potpuno razumijevanje koeficijenata za klađenje

Vodič za potpuno razumijevanje koeficijenata za klađenje

Ako ste tek počeli da se bavite klađenjem, imajte na umu da je razumijevanje koeficijenata od suštinskog značaja da biste razvili uspješnu kladioničarsku karijeru. Iako na prvi pogled može izgledati zbunjujuće, prepoznavanje različitih vrsta koeficijenata kao i njihovo izračunavanje zahtijevaju osnovni nivo znanja i primjenu jednostavnih matematičkih formula. Da naučite osnovne mehanizme na kojem počivaju koeficijenti, naš vodič će vam biti dovoljan, pa ostanite s nama do kraja.

Što su koeficijenti i koji su njihovi osnovni principi? 

Najjednostavnije rečeno, koeficijenti su brojevi koje ćete vidjeti istaknute u kvadratima na stranicama za klađenje kod svih dostupnih događaja. One vam pružaju dvije veoma važne informacije, na osnovu kojih ćete znati:

  • Koliko profita možete ostvariti uz određenu ulog na određeni ishod 
  • Kolika je vjerojatnost da će se određeni ishod dogoditi

Trebali biste zapamtiti i sljedeće. Za prvu stavku navedenu na popisu (profit) vrijedi: 

  • Što su koeficijenti veći, to ćete više osvojiti u odnosu na inicijalni ulog
  • Što su koeficijenti niži, to ćete ostvariti manji dobitak u odnosu na inicijalni ulog 

Sljedeće pravilo se primjenjuje na drugu navedenu stavku na listi (vjerojatnost):

  • Niski koeficijenti znače da će se nešto vjerojatno dogoditi
  • Visoki koeficijenti znače da je malo vjerojatno da će se nešto dogoditi

Sada kada ste naučili osnovne principe na kojima se zasnivaju koeficijenti, možemo prijeći na sljedeću važnu stavku, a to su formati tečajeva. U sljedećem paragrafu ćete vidjeti najčešće korištene vrste koeficijenata u kladionicama i naučiti kako ih izračunati.

Najpopularniji formati koeficijenata u kladionicama Hrvatske

Trenutno se najčešće koriste tri formata koeficijenata: decimalni, frakcijski i američki. U nastavku smo objasnili kako prepoznati navedene formate tečajeva, ali i kako ih izračunati. Svaki format je popraćen konkretnim primjerom radi lakšeg razumijevanja.

Decimalni koeficijenti

Online kladionice u Hrvatskoj i Europi prvenstveno koriste decimalne koeficijente jer ih je najlakše razumjeti, ali često daju igračima mogućnost da odaberu drugi format ako im više odgovara. Decimalni koeficijenti su, najjednostavnije rečeno, decimalni brojevi koji nam govore koliko ćemo osvojiti ako ispravno predvidimo ishod meča na koji smo postavili ulog.

Formula za obračun je (koeficijent x ulog) – ulog

Najlakše ih je objasniti na primjeru nogometne utakmice. Recimo da je koeficijent za (1) domaću ekipu 1,5, (x) neriješen rezultat 3,5, i za (2) gostujući tim 4,2.

Da ste u pobjedu domaćeg tima uložili 50 kuna, dobit bi bila 75 kuna. Ovaj iznos smo dobili množenjem koeficijenta (1,5) s ulogom (50 kn). Međutim, ako niste primijetili dobitak od 75 kuna, uključuje i početni depozit od 50 kuna, što znači da bi vaš ukupni profit u navedenoj okladi bio 25 HRK (75 HRK dobitka – 50 HRK inicijalnog uloga).

Američki koeficijenti

Sljedeća vrsta koeficijenata su američki, koje se osim u Americi mogu pronaći i u hrvatskim online kladionicama, pa bi bilo korisno znati ih prepoznati. Oni se razlikuju od ostalih vrsta koeficijenata po tome što imaju predznak plus ili minus. Općenito, oni pokazuju koliko je potrebno da se kladite da biste ostvarili profit od 100$.

Da biste ih izračunali, koristit ćete sljedeće formule:

  • Za negativne koeficijente – (100/koeficijent + 1) x ulog = dobitak
  • Za pozitivne koeficijente – (koeficijent/100 + 1) x ulog = dobitak

U slučaju da imate u ponudi sljedeće koeficijente: (1) domaćin 170, (x) remi +190 i (2) gosti +210, da biste ostvarili profit od 100$ potrebno je uložiti 170$ ili 1237,9 HRK na pobjedu domaće ekipe.

Frakcijski koeficijenti

Posljednji format tečajeva je frakcijski, odnosno onaj u obliku razlomka, koji se najčešće koristi u Velikoj Britaniji. Svaki razlomački koeficijent može se pretvoriti u odgovarajući decimalni oblik pomoću jednostavne formule: koeficijent + 1.

Dakle, za koeficijent od recimo 6/10, decimalni oblik bi bio 6/10+1=1,6

Na osnovu ovoga, lako nam je izračunati dobitak:

koeficijent +1 x ulog = dobitak

Za primjer, uzet ćemo utakmicu u kojoj domaći tim (1) za pobjedu ima koeficijent 7/10. Da ste uložili 70 kuna, dobit bi bila 119 kuna (7/10+1×70=119).

Kako odrediti vjerojatnost ishoda na osnovu raspoloživih koeficijenata?

Koeficijenti predstavljaju vjerojatnost da će se neki događaj desiti i stoga vam omogućavaju da izračunate koliko novca ćete osvojiti ako vaša oklada bude uspješna. Pošto smo u prethodnom odjeljku objasnili kako funkcionira obračun dobitaka, vrijeme je da prođemo kroz objašnjenja kako odrediti vjerojatnost ishoda na osnovu raspoloživih tečajeva.

Na samom početku vodiča utvrdili smo osnovni princip koji se odnosi na  vjerojatnost: veći koeficijent – manja  vjerojatnost, niži koeficijent – veća vjerojatnost. Sada ćemo utvrditi kako to funkcionira u praksi koristeći formulu:

1/koeficijent x 100=  vjerojatnost ishoda izražena u postocima

Recimo da se kladite na favorita nogometne utakmice koji ima koeficijent 1,75, ako unesemo vrijednost u formulu (1/1,75) dobit ćemo 0,57. Ako navedeni rezultat pomnožimo sa 100, dobivamo  vjerojatnost pobjede favorita od 57%. S druge strane, može biti autsajder meča s koeficijentom 4,15, što bi značilo da ima 24% šanse za pobjedu (1/4,15×100=24).

Čimbenici za postavljanje koeficijenata u kladionicama

Kladionice u Hrvatskoj pri izradi koeficijenata uzimaju u obzir brojne čimbenike, poput povijesne statistike, tržišta klađenja koje igrači najčešće biraju, pa čak i ponudu konkurentskih operatera. Budući da je glavni cilj svake online kladionice ostvariti zaradu, razumljivo je da će smanjiti koeficijente na koje se većina igrača kladi.

No, marže su još važnije za zaradu u kladionicama, pa ih je vrlo važno razumjeti. Marže su obično prednost kladionica u odnosu na igrače, a ta se prednost uvijek izražava u postocima.

Na internetu ćete pronaći brojne besplatne kalkulatore, tako da ne morate sami izračunati maržu. Međutim, ako to želite, trebali biste koristiti sljedeću formulu:

(1/tečajevi na prvi tim) * 100 + (1/tečajevi na drugi tim) * 100 = kladioničarska marža

Korištenjem gornje formule na primjeru finala Svjetskog prvenstva gdje bi Brazil i Argentina imali iste šanse za pobjedu (koeficijenti za obje momčadi 2), dobiveni rezultat je 100, što znači da je marža 0. Međutim, kladionice nikad ne rade ovako nešto, jer njihovo poslovanje ne bi bilo održivo. U ovom slučaju kada oba tima imaju 50% šanse za pobjedu, iako bi koeficijent za pobjedu oba tima trebao biti 2,00, kladionica će ih smanjiti na recimo 1,80 i zaraditi na toj razlici.

Dakle, uvijek prave određenu razliku u koeficijentima, da bi, kada bi se navedeni podaci ubacili u formulu, dobiveni rezultat iznosio bar 105, što bi značilo da je marža 5%. Prosječna marža i jeste obično oko 5%, ali varira. Najbolje kladionice nude maržu od 2%, dok kod nekih operatera ta vrijednost može ići i do 10%, pa čak i 15%. Trebate znati da veličina marže također ovisi o sportu na koji se kladite. Recimo, najveću maržu imaju košarka, odbojka i ostali sportovi, a najnižu američki nogomet, kriket, hokej i drugi.

Zaključak

Kroz naš vodič uvidjeli ste da vam je kao amateru na kladioničarskom tržištu najvažnije poznavati principe na kojima koeficijenti funkcioniraju jer se samo tako možete nadati uspješnoj kladioničarskoj karijeri. Učenje formula iz vodiča nije potrebno jer na internetu možete pronaći besplatne kalkulatore koji će to obaviti umjesto vas. U svakom slučaju, visoki koeficijenti i najniže marže trebali bi biti vaš odlučujući faktor pri odabiru online kladionice. Drugi čimbenici kao što su bonusi, sportske ponude i drugo mogu biti vaš sekundarni kriteriji za donošenje odluke.

FAQ

Što su koeficijenti?

Koeficijenti predstavljaju vjerojatnost da će se neki događaj dogoditi i ujedno vam omogućuju da izračunate koliko ćete novca osvojiti ako vaša oklada bude uspješna.

Koja je najpopularnija vrsta koeficijenata u hrvatskim kladionicama?

U domaćim online kladionicama najčešće se susreće decimalni format koeficijenata.

Zašto odabrati kladionicu s niskim marginama?

Za svaku okladu kladionica uzima određeni postotak koji se naziva marža. Ona predstavlja prednost operatera u odnosu na igrača. Veća margina znači veću dobit za kladionicu i lošije koeficijente za korisnika. Zbog toga savjetujemo igračima da biraju veće i popularnije kladionice koje mogu osigurati niže marže.