Najbolje Kladionice » Škola Klađenja » Kako se kladiti na sigurno?

Kako se kladiti na sigurno?

Povijest sportskog klađenja dokaz je da ne postoje 100% sigurne i provjerene oklade. Međutim, određene strategije i sustavi klađenja mogu dugoročno donijeti profit. To je, uostalom, i glavni cilj većine profesionalnih i neiskusnih igrača. Dobit je mala, ali stalna. Za sigurno klađenje potrebno je poznavanje matematike, kao i velika disciplina i strpljenje u postizanju pozitivnih rezultata.

Pod sigurnim klađenjem ne mislimo na takozvane dojave koji se nude po cijelom internetu. Riječ je o legalnim i već dokazano ispravnim strategijama pomoću kojih se može ostvariti dugoročni profit. U sljedećem odjeljku riješit ćemo pitanje kako se kladiti na sigurno i posvetiti se temama Matched betting, arbitrage betting i value betting. Nakon što pročitate naš članak, bit ćete spremni pametno postavljati oklade, bez rizika od financijskog gubitka.

Kako se kladiti na sigurno – matched betting

kako se kladiti na sigurnoStrategije o tome kako se kladiti na siguran način vrlo su raznolike i ovise o mnogim čimbenicima. Dva najvažnija čimbenika su sport na koji se kladite i stav igrača prema riziku. Matched Betting, odnosno sigurno klađenje, je postupak kreiranja oklada tako da se igraču osigura stalna dobit, bez obzira na konačni ishod oklade. Naglasit ćemo jednu vrlo važnu stvar. Kod sigurnog klađenja istovremeno se kladi na sve ostale moguće ishode, čime se izbjegava rizik financijskog gubitka.

Sigurna oklada također se naziva “Surebet”. A što je zapravo ključno kod kreiranja ‘sigurne oklade’? Kako biste kreirali idealan “Surebet”, morate biti svjesni da ćete morati odvojiti dosta vremena za detaljnu analizu tržišta. Dakle, ovo nije posao koji se može završiti u nekoliko minuta. Također, morate biti disciplinirani i fokusirani na uspjeh koji će na kraju rezultirati sigurnim dobitkom u kladionici. Ono što trebate znati kako biste riješili pitanje kako se kladiti na sigurno, je kako funkcioniraju dvije osnovne oklade “Matched Betting”. Stoga, u sljedećem odjeljku, pročitajte više o okladama Back and Lay.

Kako funkcionira matched betting

Kao što smo već naglasili, klađenje na sigurno funkcionira kroz Back i Lay oklade. Kombinacija ove dvije vrste klađenja predstavlja cjelokupnu filozofiju “Matched Betting-a”. Lay i Back oklade su različite. Stoga, ako ih postavite oboje, one će se nadopunjavati i nema rizika od gubitka novca. Back je standardna vrsta oklade gdje igrač stavlja određeni iznos novca (ulog) na specifičnu sportsku utakmicu. Kladionica koja je kreirala tečajeve, prihvaća okladu koju daju igrači i jamči dobitak ako je rezultat utakmice točno predviđen.

Primjer Back oklade

Ako se kladite da će Juventus pobijediti u utakmici protiv X momčadi, znajte da ste kreirali Back okladu. Ono što je karakteristično za ovu vrstu oklade je da je možete položiti u bilo kojoj fizičkoj ili online kladionici. U slučaju da je vaša prognoza točna i na kraju utakmice Juventus ostvari bolji rezultat od protivnika, tada ćete imati dobitnu okladu i zaradit ćete novac. Recimo da je tečaj na pobjedu Juventusa bio 1,70, a vi ste se uložili 10 eura. Tako biste dobili natrag originalnih 10 eura uloga plus ostvarili biste 7 eura profita. Međutim, ako bi se utakmica završila neriješeno ili pobjednom druge momčadi, izgubili biste sve što ste uložili.

Da biste znali kako se kladiti na sigurno, morate razumjeti i Lay oklade. Prilikom kreiranja Lay oklada vi zapravo preuzimate ulogu kladionice, što znači da se ne kladite na određeni ishod, već protiv njega. Kod Lay oklada vaša je uloga prihvatiti oklade drugih igrača. Prihvaćanje oklada igrača zadatak je kladionice u slučaju Back oklade. Lay klađenje postalo je popularno s pojavom online burzi klađenja.

Primjer Lay oklade

Uzet ćemo, kao i u prvom primjeru, da je tečaj na pobjedu Juventusa 1,7. U slučaju da se odlučite za okladu Lay, po vas bi najbolje bilo da Juventus ne pobijedi. Tako bi vaš profit bio veći nego kod Back oklade. Ako bi se utakmica završila pobjedom Juventusa, izgubili biste samo 5 eura. S druge strane, ako bi Juventus izgubio ili utakmica završila neriješeno, zaradili biste 10 eura.

Klađenje na sigurno i arbitrage betting

Arbitraža je istovremene kupovine proizvoda ili usluge na različitim tržištima kojima se osigurava zajamčena dobit. U svijetu financija, najčešći primjeri arbitraže su u trgovinama valutama, robom ili akcijama. Prilika za arbitražu se pojavljuje kada isti proizvod ima mnogo drugačiju cijenu na različitim tržištima. Mogućnosti klađenja na arbitražu u sportskom klađenju ima dosta dodirnih tačaka s trgovanjem akcijama. Naša uloga u industriji sportskog klađenja je da kupujemo različite ishode na sportskim događajima. Ulog koji pravimo prilikom kreiranja oklada u ovom slučaju je realna vjerojatnost ishoda koji se izražava u formatu tečajeva.

Arbitražno klađenje je u biti tehnika pronalaženja odstupanja u tečajevima koje nude različite online kladionice i koje može osigurati zajamčenu dobit ako pokrijemo oba ishoda. Nije čudno da operateri klađenja griješe u procjeni tečajeva. Ponekad nude tečajeve koji su viši od prosjeka u konkurentskim kladionicama. Pravi igrači uvijek su spremni iskoristiti te pogrešne tečajeve klađenjem na njih. Također, istovremeno pokrivaju i drugi ishod kod određene kladionice ili burze.

Primer arbitražnog klađenja

U ovom primjeru obrađujemo teniski meč. Da biste znali kako se kladiti na sigurno morate znati izračunati tečajeve. Ako prema procjeni kladionice određeni igrač tenisa u meču ima 50% šanse za pobjedu onda bi tečaj ponuđen igračima iznosio 2 bez profitne marže. 50% šanse za pobjedu znači 100 podijeljeno s tečajem (2). Ako bi tečaj bio 2.4, isplata bi bila veća ali šansa za pobjedu bi bila manja. Ovdje bi se šansa za dobitak izračunavala 100/2,4 = 41,6%.

Recimo da je kod prve kladionice, teniser A dobio tečaj 2. S druge strane imamo drugu kladionicu koja je za tenisera B ponudila tečaj od 2.1. Ponuda tečajeva u slučaju druge kladionice je pogrešna. Ispravno bi bilo da teniser B ima 1.80 tečaj za pobjedu. U ovoj situaciji, ono što bite trebali učiniti je da stavite ulog na prvu kladionicu sa 100 eura na tečaj 2 i u drugoj kladionici na drugog igrača, stavite ulog od 95 eura na tečaj 2.10. Bez obzira na to tko pobijedi u meču, na kraju biste imali profit od oko 4,5 eura.

Klađenje na sigurno i value betting

value bettingŠanse ne predstavljaju pravu vjerojatnost za pobjedu u okladama. Tečaj je u suštini cijena koju je kladionica spremna da plati. On se naravno prije svega računa u odnosu na vjerojatnost pobjede tima ili igrača. Međutim, kladionica tijekom obračuna tečajeva u obzir uzima i druge faktore. To su poslovni model kladionice i tržišno ponašanje koje dovodi do povećanja ili smanjenja cijena. Zato se oklada na vrijednost može definirati kao jednostavno oklada u kojoj je vjerojatnost datog ishoda veća od onoga što podržavaju ponuđeni tečajevi. Value betting, dakle, znači klađenje samo kada su vaše šanse za pobjedu veću od procjene online kladionice na čije tečajeve postavljate uloge.

Da biste naučili kako se kladiti sigurno na vrijednost, pratite sljedeće korake:

  • Prvo izračunajte razumljivu vjerojatnost
  • Zatim izračunajte pravu vjerojatnost, a samim tim i fer tečajeve
  • Primijenite formulu očekivane vrijednosti pomoću koje ćete izračunati očekivani prinos
  • U slučaju da je očekivani prinos pozitivan, uspjeli ste pronaći vrijednost oklade

Primjer: Value betting

Recimo da se kladite na pobjedu Real Madrid s tečajem 3,6. Ponuđeni tečaj od 3,6 podrazumijeva vjerojatnu pobjedu Real Madrida od 27,7%. To se matematički proračunava kao 100/3,6 = 27,7%. Međutim, prema parametrima ovog tima, šanse za pobjedu Real Madrida su oko 45%. U tom slučaju fer tečaj oklade bio bi 100/45 = 2,2.

Formula očekivane vrijednosti predstavlja poštenu vjerojatnost kroz tržišnu vjerojatnost, pa sve to opet kroz tržišnu vjerojatnost. Iz primjera gore, formula očekivane vrijednosti izgledala bi ovako EV = (45% – 27,7%) / 27,7% = 0,95. To znači da za svaki euro na koji se kladite, možete očekivati pozitivan povrat od 0,95 eura.

Prednosti i mane klađenja na sigurno

Svaka strategija, pa tako i ova koja rješava famozno pitanje kako se kladiti na sigurno, ima svoje dobre i loše strane. Stoga smo u ovom dijelu teksta odlučili istaknuti nekoliko glavnih prednosti i nedostataka vezanih za sigurno klađenje.

Naši savjeti za sigurno klađenje

Sada kada smo riješili pitanje kako se kladiti na sigurno, željeli bismo vam dati nekoliko savjeta kojih biste se trebali pridržavati.

Uzmite si vremena da se uvjerite da niste pogriješili

Ono čega morate biti svjesni kako biste riješili problem kako se kladiti na sigurno je da ne smijete žuriti jer postoji mogućnost da pogriješite. Stoga si ne smijete dopustiti brzopletost. Prije uplate online tiketa je potrebno uvijek provjeriti jeste li sve dobro izračunali. Može se dogoditi da ste previdjeli bitne čimbenike utakmice i jednostavno izvukli krive zaključke iz dostupnih informacija.

Pogreške se događaju i moguće ih je ispraviti. No, naravno, bolje je biti siguran da nije došlo do pogreške. Također bismo naglasili da nije potrebno otvoriti račun na svim legalnim online kladionicama. Trebali biste provjeriti ponudu tečajeva na nekoliko stranica za kockanje, ali odlučite se za jednu. Klađenje na više kladionica u početku može biti zbunjujuće, što dovodi do veće šanse za pogrešku.

Vodite evidenciju o svojim okladama i drugim podacima o klađenju

Prije svega, ako ste otvorili račun na nekoliko online kladionica, potrebno je zapisati podatke koje se odnose na korisničko ime i lozinku. Ako zaboravite podatke koje ste kreirali prilikom registracije, morat ćete se obratiti korisničkoj službi operatera ili proći kroz proces kreiranja nove lozinke, što svakako ne želite. Dakle, u vašem rokovniku morate voditi evidenciju gdje ćete imati uvid u sve svoje račune koje ćete s vremenom napraviti. Također, bilo bi poželjno da napravite snimke zaslona svojih oklada. Tako ćete moći lakše pratiti utakmice i imati pregled nad odigranim tiketima online.
Napravite također snimku zaslona bonus uvjeta koje ste aktivirali u online kasinu. Na taj način, ako se uvjeti promijene, imate spremljenu kopiju uvjeta koji se odnose na vaš bonus. Isto bismo preporučili za unos promotivnih kodova potrebnih za dobivanje bonusa ili besplatnih oklada. Nekada sustav kladionice ne može proći kroz bug i ne zabilježiti da ste unijeli promo kod koji vam je neophodan prilikom aktivacije bonusa. Ako im pošaljete screenshot na kojem se jasno vidi da ste unijeli bonus kod, postoji velika vjerojatnost da ćete ipak dobiti bonus.